ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

niedziela, 10 listopada 2013

Faszerowane papryki zapiekane w sosie pomidorowym.

Sezon na paprykę już za nami. Papryka, to dla mnie kolejne zaraz po pomidorach i bakłażanach ulubione warzywo.





Papryka podobnie, jak wyżej wspomniane warzywa należy do rodziny psiankowatych. Dziś papryka znana jest i uprawiana niemalże na każdym kontynencie.Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Uprawiano ją w Peru już ponad 4000 lat temu, natomiast do Europy trafiła dzięki hiszpańskich konkwiskadorom pod koniec XV wieku, początkowo jako roślina ozdobna.

Jako roślina ciepłolubna i niezwykle wymagająca, jeśli chodzi o warunki klimatyczne, w Polsce uprawiana jest głównie pod szklarniami/foliami.

Zasadniczo dzielimy ją na słodką i ostrą. Odmian papryki jest ponad 200.

Specyficzny smak papryce nadaje związek o nazwie kapsaicyna. Odmiany ostre mają go więcej niż odmiany słodkie.

Kapsaicyna w małych ilościach korzystnie wpływa na proces trawienia. Powoduje zwiększenie wydzielania śliny oraz soków żołądkowych oraz wspomaga perystaltykę jelit.

Dlatego papryka może być spożywana przez każdego pod jednym wszakże warunkiem -  nie należy spożywać jej w nadmiarze, zwłaszcza surowej. Zalecenie to dotyczy szczególnie osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego i schorzeniach nerek oraz wątroby .

Dla osób, które dbają o niską zawartość kaloryczną posiłków dodam, że papryka jest bardzo dietetyczna, bo w 100 g tego zdrowego warzywa znajdziecie tylko 30 kcal.

Niezależnie od odmiany każda papryka zawiera dużo witamin: A (zwłaszcza czerwona ), B6, C, E oraz kwasu foliowego i potasu, ponadto nieduże ilości witamin: P (rutynę) B1 i B2, a także nieznaczną ilość cukrów (w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy),białka i kwasów organicznych, takich jaki jabłkowy, winowy i cytrynowy. Oprócz tego owoce papryki zawierają sole wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, związki tłuszczowe. Dzięki takiemu składowi papryka hamuje wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych oraz poprawia krążenie.

Zawarta w papryce witamina C jest niezwykle trwała i nawet jeśli poddajemy ją obróbce termicznej , czyli gotujemy czy też dusimy ją bądź też smażymy czy odgrzewamy następnego dnia, zawarta w papryce witamina C zachowuje się do końca. Z tego właśnie powodu warto też robić przetwory z papryki, gdyż  są bardzo wartościowe.

 Źródła informacji:
"Papryka pod szkłem i folią"  J. Dobrzańska, A Dobrzański , Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1994 r.


             Bardzo lubimy paprykę pod różną postacią. Dziś przedstawię Wam dość popularny przepis na paprykę faszerowaną. To sposób na bardzo smaczne i sycące danie dla całej rodzinki. Wymaga dość długiego przygotowania, ale warto poświęcić ten czas, bo smak jest naprawdę wyborny. Proponowany przepis idealny dla 4 osób.

Na początku należy wykonać sos do głównego dania. Korzystam z podstawowego włoskiego przepisu na sos pomidorowy - Passata, do którego należy starannie dobrać pomidory. Ważne aby były dojrzałe i pełne smaku.


Sos pomidorowy Passata:

1 kg pomidorów pokrojonych na ćwiartki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 marchewka 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Pomidory przecieramy za pomocą przecieraka , następnie przekładamy do garnka.


Na tarce o drobnych oczkach ścieramy cebulę, seler naciowy oraz marchewkę.
Na podgrzanej oliwie podduszamy warzywa aż zmiękną, następnie łączymy je z pomidorami w garnku. Przyprawiamy do smaku i zagotowujemy powoli bez przykrywki przez ok. 40 minut, aż do uzyskania gęstego sosu.

 Faszerowane papryki 


Składniki:

  • 12 okrągłych papryk (będę wdzięczna za podpowiedź, co to za odmiana?)
  • torebka ugotowanego ryżu
  • mięso mielone wieprzowe z łopatki, najlepiej samodzielnie zmielone
  • 5 średnich pieczarek 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 cebula żółta
  •  zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:


Odcinamy paprykom górne części (ok. 2 cm od góry),  zyskując w ten sposób zgrabne paprykowe kapelusiki, które posłużą nam do przykrycia farszu. Następnie wydrążamy gniazda nasienne. Sparzamy kilka minut nad parą, aby skórka delikatnie zmiękła.

Na łyżce oleju delikatnie podsmażamy  pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pokrojone drobno pieczarki, solimy i całość podsmażamy kilka minut, aż woda wyciekająca z pieczarek się nieco zredukuje, dodajemy zmielone mięso, mieszamy i krótko podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski dajemy kolejno: ugotowany wcześniej w osolonej wodzie ryż, farsz mięsno-pieczarkowy oraz jajko i parmezan . Całość mieszamy, doprawiamy do smaku ziołami i tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy wnętrze każdej papryczki.



Papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy czapeczkami paprykowymi i całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.



Wkładamy do rozgrzanego do180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.
 Po czym wykładamy jeszcze gorące na talerze. Dekorujemy natką pietruszki.



Smacznego:-)

1 komentarz: