ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

poniedziałek, 17 lutego 2014

Kasza gryczana z grzybami i mięsem mielonym w sosie śmietanowo-serowym .

Uwielbiam kaszę gryczaną. Jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. A przede wszystkim jest niezwykle sycąca i  zdrowa .

Zawiera dużą ilość krzemu, który dla prawidłowego zdrowia człowieka, jest po prostu niezbędny. Lista problemów zdrowotnych wynikających z braku krzemu jest zatrważająca.

Czy wiecie, że  brak krzemu w organizmie człowieka jest przyczyną zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym tych okropnych hemoroidów, krwawienia dziąseł, chorób kości i stawów, wypadania włosów, łamliwości paznokci, zmęczenia.

Kasza gryczana to także źródło cennej naturalnej rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic.

Po co więc kupować w aptekach drogie suplementy diety, skoro można mieć zdrowie na talerzu:-)



Jednak jak przekonać do kaszy gryczanej kogoś, kto za nią nie przepada?

Mój mąż jakoś nie przepadał za kaszą gryczaną, nastoletnie już dzieci również marudziły, gdy na talerzu pojawiała się kasza z tradycyjnym gulaszem. Aż w końcu dzięki pewnej miłej koleżance poznałam przepis na sos, który do kaszy idealnie pasuje i świetnie się z nią komponuje:-)
Postanowiłam więc podzielić się tym przepisem z Wami:-)

Kasza gryczana  z grzybami i mięsem mielonym w sosie śmietanowo-serowym 

 





Składniki:

(Danie dla 4 osób)

  • 2 woreczki kaszy gryczanej ( po 100 g każdy )
  • 1  cebula
  • 1 zielona część pora
  • 200 g grzybów: pieczarek lub można użyć w sezonie świeżych kurek
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 
  • 2 opakowania serka topionego gouda lub grzybowego
  • 2 łyżki stołowe śmietany 12 %
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • ogórek konserwowy lub kiszony jako dodatek,  pokrojony w ćwiartki (ilość wg uznania)
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
Przygotowanie:

Zieloną część pora umyć i pokroić w kostkę.
Obrać pieczarki ze skórki ( nie myć, bo zbrązowieją)  i pokroić w drobne plasterki.
Cebulę  pokroić w drobną kostkę i podsmażyć delikatnie na oleju rzepakowym, aż się zeszkli.
Dodać pokrojony drobno por oraz za chwilkę pieczarki lub kurki. Całość posolić i delikatnie poddusić.
Na osobnej patelni  podsmażyć  mięso mielone na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. W trakcie smażenia należy przyprawić mięso wg uznania.
Ja wolę łagodniejsze przyprawy, jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie dodać odrobinę mielonej chili.

Usmażone mięso połączyć z pozostałymi składnikami, dodać 2 kostki serka topionego i delikatnie mieszając poczekać aż serek się rozpuści. Jeśli sos będzie za rzadki, należy dodać 2 łyżki śmietany.

Całość na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami.

W tym samym czasie ugotować kaszę wg czasu podanego na opakowaniu.

Podawać kaszę wraz z powstałym farszem w sosie śmietanowo-serowym, dodając pokrojony w ćwiartki ogórek konserwowy lub kiszony.


Mam nadzieję, że to danie i Wam będzie smakowało, a kasza częściej zagości na Waszych stołach.


Smacznego:-)

9 komentarzy:

  1. Wpadłam na kaszę....;)
    Pycha...my ostatnio bardzo dużo jej pochłaniamy,
    ale kiedyś M od niej stronił...teraz kocha....;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co, w niedzielę będzie kasza:-) ??? Buziaki i do zobaczenia:-)

      Usuń
  2. Serek jako zagęstnik,muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, najlepiej o smaku grzybowym:-)

      Usuń
  3. Witamy!
    Zapraszamy do udziału w Konkursie na Nieoficjalny Blog Roku 2014! ;)
    http://nieoficjalny-blog-roku.blogspot.com/

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co roku dostaję w prezencie kurki, podsmażone na masełku, gotowe do zamrożenia. Ilość nie jest szumna więc zawsze trzymam je na jakieś specjalne okazje czy potrawy. Dzisiaj zostały wykorzystane w tym przepisie. Bardzo smaczne. :)

    Swoją drogą, właściwie nie ma u mnie w domu serka topionego więc kupowałam konkretnie pod ten przepis. I bardzo mnie zadziwił skład takiego serka topionego. Ciekawi mnie czy gęstość sosu zależy od tego czy użyje się serka topionego, który w składzie na pierwszym miejscu ma wodę (hochland), czy takiego, który tą wodę ma na miejscu drugim (sertop). ;))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, myślę, że skuszę się i w sobotę podejmę się przygotowania tego dania :) pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Fastidious answer back in return of this matter with real arguments
    and describing all on the topic of that.

    Here is my blog :: jual

    OdpowiedzUsuń
  7. Woah! I'm really loving the template/theme of this
    website. It's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get
    that "perfect balance" between user friendliness and visual appearance.

    I must say you have done a fantastic job with this.
    In addition, the blog loads very fast for me
    on Safari. Exceptional Blog!

    Feel free to visit my web-site :: michelle obama

    OdpowiedzUsuń