ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

piątek, 18 stycznia 2013

Sałatka śledziowa pod zieloną pierzynką.

Ostatnio pisałam wyłącznie o Danii, relacjonując naszą wakacyjną podróż. Kulinarnie z Danią kojarzą mi się śledzie.
Tej rybie Dania zawdzięcza wiele swego bogactwa. Odniesienia do śledzia można też spotkać w języku duńskim.
Coś co u nas "nie jest warte funta kłaków" dla Duńczyków "nie jest warte pięciu kwaśnych śledzi", piękna kobieta to "pyszny śledź", a kiedy jest ciasno, to nie jak "sardynkom w puszce", lecz jak "śledziom w beczce".
W Danii solone śledzie moczy się w wodzie, a następnie marynuje w occie i ziołach, a czasami
w przyprawach i śmietanie, po czym podaje z żytnim chlebem i plastrami surowej czerwonej cebuli.
Popularne są też filety śledziowe, które smaży się w maśle i podaje z gotowanymi ziemniakami i sosem pietruszkowym. Usmażone śledzie, marynuje się i podaje z żytnim chlebem.

Dlatego dziś zaproponuję Wam przepis na danie ze śledzia, inspirowany kuchnią duńską, które można podać w 2 wersjach: jako przystawkę lub jako sałatkę.
Potrawa ta dobra jest zarówno na Boże Narodzenie, jak i na karnawał, a także na okres Wielkiego Postu i Wielkanoc.

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA POD ZIELONĄ PIERZYNKĄ

 

 

Składniki:

5-6  niedużych solonych płatów śledziowych (matijas),
biała cebula cukrowa,
4-5 dużych łyżek kaparów,
mała puszka zielonego groszku cukrowego,
1 duży pęczek natki pietruszki,
4 pełne łyżki majonezu,
100 g śmietany 30 %,
sok z 1/2 cytryny + ćwiartki cytryny do dekoracji
pieprz i sól do smaku,
kilka ziarenek czerwonego pieprzu do ozdoby



Przygotowanie:

  • Gdy filety śledziowe będą bardzo słone, pozostaw je najpierw na 30 minut w zimnej wodzie. Następnie odsącz i osusz je na papierowym ręczniku kuchennym. Skrop śledzie cytryną.
  • Natkę pietruszki posiekaj, zostaw kilka gałązek do ozdoby. 
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, następnie połącz w misce z posiekaną połową natki pietruszki, dodaj kapary i zielony groszek


  • Ubij śmietanę na gęstą masę, dodaj 4 łyżki majonezu, całość dokładnie zamieszaj
  • Filety śledziowe zawiń ciasno w rolmopsy i przypnij wykałaczką
  • Następnie do miski z warzywami dodaj sos śmietanowo-majonezowy, całość dokładnie wymieszaj i delikatnie przypraw solą i pieprzem (uważaj z solą, bo śledzie już są słone). Wyciśnij z połówki cytryny sok i zamieszaj.
  • Na okrągły półmisek wyłóż przygotowaną sałatkę, połóż na środku zawinięte śledzie, brzegi ozdób dookoła resztą posiekanej natki pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Jeśli spodziewasz się większej ilości gości, to wykorzystując te same składniki przepisu możesz przygotować pyszną sałatkę.
Główna różnica polega na tym, że płaty śledziowe zamiast zawijania w rolmopsy, kroimy w kostkę wielkości małego kęsa. I następnie pokrojone śledzie przekładamy do miski z pozostałymi składnikami, całość mieszamy. I gotowe. Z wierzchu można ozdobić gałązkami pietruszki. 

God appetit, jak mówią Duńczycy:-)







4 komentarze:

  1. Smaka mi narobiłaś na noc .... wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest naprawdę niesamowicie smaczny:-) Polecam:-)

      Usuń
  2. Kochana...u mnie ''OSKARY''...;)Zakładaj kieckę i po odbiór się zgłaszaj...;)Nie wiem czy będziesz zachwycona...???

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOO, już zajażyłam:-) Gratuluję i dziękuję za nominację:-)

    OdpowiedzUsuń