ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

niedziela, 6 stycznia 2013

Chleb z ciecierzycą

Ponieważ moją pasją jest zarówno ogrodnictwo, jak i kuchnia,  dziś więc połączę jedno z drugim.

W mojej piekarni w roli głównej wystąpi roślina, której łacińska nazwa brzmi : Cicer Arietinum, a my znamy ją pod nazwą CIECIERZYCA. Mówimy też na nią groch włoski, gdyż jest bardzo popularna zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego.


Ziarna ciecierzycy od dawna w wielu krajach stanowią podstawę diety. U nas roślina jest wciąż mało popularna, dlatego postanowiłam o niej napisać w kontekście kulinarnym.
Ciecierzyca pojawi się w moim ulubionym przepisie na chleb bez zakwasu.


Mówiąc o zaletach ciecierzycy należy podkreślić, że to niezwykle zdrowe ziarno, gdyż jest  bogate
w minerały i witaminy. Ciecierzyca zawiera kwas foliowy, żelazo, witaminy z grupy B, fosfor. Białko zawarte w jej ziarnach doskonale zastępuje białko zwierzęce. Znają je więc najczęściej osoby, które stosują dietę wegetariańską.

Często szukamy w aptekach cudownych preparatów , które mają poprawić pracę naszego mózgu, naszą odporność czy  pracę serca albo stan naszych włosów, skóry i paznokci. A wystarczy jeść ciecierzycę codziennie , a odżywimy nasz mózg, poprawimy odporność, wzmocnimy serce, zaś nasze włosy i oczy będą lśnić,  z kolei skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku.

Chyba więc nie muszę nikogo długo przekonywać, że warto wykorzystać ciecierzycę w codziennej kuchni.
Ziarno ciecierzycy stanowi bazę wielu potraw. Bardzo lubię ciecierzycę w chlebie, który dzięki niej zyskuje ciekawy, lekko orzechowy smak. Lubię też ją na chlebie w postaci tzw. humusu- pasty znanej w kuchni żydowskiej i arabskiej. Ale o tym innym razem.

Dziś będzie o chlebie. Oto przepis, który pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej pt. "Domowa  Piekarnia", wydawnictwo Olimp Media, 2010 r. Autorka jest również blogerką i właścicielką portalu o chlebie: www.chleb.info.pl

Z podanych poniżej składników piekę jeden niewielki bochenek chleba. Autorka proponuje pieczenie tego chleba w foremkach typu keksówka. Ja jednak wolę pieczywo w tradycyjnym kształcie.

 

CHLEB Z CIECIERZYCĄ

 




Składniki na ciasto chlebowe:

340 g ugotowanej ciecierzycy ( można użyć z puszki)
120 g mąki razowej pszennej typ 2000
230 g mąki pszennej typ 550
10 g drożdży świeżych lub 1,5 łyżeczki suszonych instant
ok.
200 g letniej wody (użyłam ok. 240, )
1 łyżka oleju (użyłam oliwy)
1 łyżka soli (użyłam 1,5 łyżeczki, przyp. L)

Wykonanie: (tutaj pozwoliłam sobie na drobną modyfikację przepisu wg Liski)


  • Najpierw przelałam ciecierzycę z puszki na sito, odsączyłam z wody, a następnie przełożyłam do malaksera i roztarłam na prawie gładką masę.  
  • Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i przy pomocy miksera z hakiem zagniotłam sprężyste ciasto.
  • Ciasto przełożyłam do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 1,5 godziny.
  • Z wyrośniętego ciasta uformowałam okrągły bochenek, który przełożyłam do koszyczka oprószonego mąką. Przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrastania na 30 minut.


  • Piekarnik z kamieniem do pieczenia rozgrzałam do 230 st C*. Wyrośnięty chleb przełożyłam na gorący kamień, nacięłam dookoła.
  • Na dno piekarnika wrzuciłam 1/2 szklanki kostek lodu. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210 st C i dopiekałam kolejne 25 minut.
  • Upieczony chleb przełożyłam na kuchenną kratkę i przed pokrojeniem ostudziłam.
*Autorka przepisu radzi piec go w temp. 200 st C przez 40 minut.

Smacznego:-)
  
 

2 komentarze:

  1. Sławek właśnie dziś kupił ciecierzycę....
    brak mąki...:(
    więc poczekam na przepis pasty....:)
    Pozdrawiam cieplutko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz jeszcze kupić tahini w sklepie ze zdrową żywnością. Przepis wrzucę dziś lub jutro:-)I może do tego upiekę chlebki pita:-)

      Usuń