ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

wtorek, 18 grudnia 2012

Ciasteczka migdałowe



Dziś podzielę się z Wami kolejnym przepisem na przepyszne świąteczne ciasteczka migdałowe.






Moje dzieci je uwielbiają. Mimo, że ich wykonanie jest dosyć czasochłonne, to obok pierniczków, stanowią już standard na święta w moim domu.

Gwiazdki migdałowe z cynamonem


Składniki na ok. 60 szt.
Temperatura pieczenia: 130 •C
Czas pieczenia: 30 minut (jedna partia ok. 30 szt.)

Ciasto:


2 białka
200 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
laska wanilii
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka wódki wiśniowej (można zastąpić innym alkoholem, ja dałam włoski likier Vin Santo)
ok. 400 g zmielonym migdałów

Lukier:


1 białko
100 g cukru pudru

Przygotowanie:


  • Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cienką strużką cukier puder, dalej      ubijając. 
  • Do piany z białek dodać cukier waniliowy i wanilię (ze środka laski), następnie cynamon, alkohol i połowę zmielonych migdałów. Wymieszać ciasto mikserem używając końcówki typu mieszadło ( nie używać rózgi, gdyż ciasto jest ciężkie, jak w przypadku piernika)
  • Resztę migdałów dodawać w takiej ilości, żeby ciasto prawie się nie klei.
  • Przygotować na stolnicy 2 duże płaty folii aluminiowej. Ciasto zbite w kulę podzielić na dwie części. Łatwiej pracować z mniejszym kawałkiem ciasta. Rozpłaszczyć je dłonią, a następnie umieścić pomiędzy dwoma płatami folii i można przystąpić do wałkowania. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 4-5 mm.


  •  Następnie wycinamy foremką kształt gwiazdki. I tutaj zaczynają się problemy. Aby ułatwić sobie pracę, foremkę co jakiś czas trzeba wyczyścić, gdyż ciasto jest dość kleiste i lubi przyklejać się do ścianek foremki. Wycięte gwiazdki wyciągamy pojedynczo za pomocą metalowej łopatki do ciasta, którą za każdym razem zanurzam w szklance z wrzątkiem. Daje to lekki poślizg i łatwiej jest wyciągnąć wykrojony wzór, bez obawy o jego zniekształcenie. 

  

  • Gotowe gwiazdki wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i następnie   przystępujemy do przygotowania lukru: białko ubijamy na sztywną pianę, dodając   stopniowo 100 g cukru pudru.
W tym momencie włączamy piekarnik na 130 •C 
  • Następnie pokrywamy ciasteczka przygotowanym lukrem. Najwygodniej zrobić to pędzelkiem.  

Wkładamy blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, po tym czasie wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy. Wystudzone ciasteczka przechowujemy w szczelnym, metalowym pojemniku, żeby skruszały.




Ciasteczka są bardzo słodkie, ale naprawdę pyszne. Lukier tworzy cudowną w smaku, bezową skorupkę  w pięknym karmelowym odcieniu.
Mimo, że 1 sztuka zawiera ok. 80 kcal, to nikt nie potrafi  im oprzeć się.



Smacznego



8 komentarzy:

  1. Kolejne pyszne ciasteczka, uwielbiam migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pierwsza na ciasteczkach....;)
    Pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że jest szansa na załapanie się :-) Jak nie zjedzą wszystkiego, to na następne spotkanie przyniosę:-) To moje drugie ulubione zaraz po cantuccini:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam za cios poniżej pasa podawanie kaloryczności przy świątecznych wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...przyleciałam po jeszcze jedno...;)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast folii aluminiowej mozna uzyc folie przezroczysta. Najlepiej walkowac cieniutko ciasto wykrawac gwiazdki lub inne foremki, ale zanim zaczniemy je sciagac z folii zamroz na kilkanascie minut w zamrazarce. Schodza tak szybciutko, ze anim sie spostrzezesz, a wszystkie beda upieczone.
    Ciastka PYCHOTA!!! Dziekuje za przepis.Bozenka z NY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, w tym roku też tak zrobiłam z wcześniejszym przemrożeniem, bo u Marty Steward taką metodę podejrzałam i faktycznie nie ma problemu ze ściąganiem ciasteczek z folii:-) Dziękuję za wpis i pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń