ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

niedziela, 30 grudnia 2012

Bułeczki, rogaliki i precelki




Dziś przedstawię Wam prosty przepis na pyszne, chrupiące domowe bułeczki, rogaliki i precelki


Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto można wykonać np. wieczorem wkładając na noc do lodówki, po to, aby rano wyciągnąć je i upiec świeże pieczywo np. na niedzielne śniadanie.
Można je też oczywiście zamrozić i wykorzystać w innym czasie, np. w tygodniu, kiedy nagle okaże się, że dorastająca latorośl wyjadła z chlebaka cały chleb, a do sklepu daleko.




Składniki:

Receptura na podstawie przepisu  z magazynu "Palce lizać" -dodatku do Gazety Wyborczej

500 g mąki pszennej
ok. 175 ml wody + 3-4 łyżki  dodatkowo
20 g  świeżych drożdży
25 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka 3,2 proc.
1 żółtko
10 g soli
 10 g cukru
1 jajko +  1 łyżka mleka 
do posmarowania bułeczek
mąka pszenna do podsypania

Sposób wykonania:

  • Rozpuść w misce (dzieży) drożdże z ok. 175 ml ciepłej wody z cukrem   i rozrób z 200 g mąki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Zaczyn powinien być raczej rzadki (półpłynny).
  • Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, żółtko, masło, ok. 3-4 łyżki wody, mleko i sól. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto (powinno odchodzić o ręki. Jeśli jest za rzadkie, podsypuj mąką). 
  • Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Dużą blachę wyłóż pergaminem.

  • Ciasto podziel na trzy części. Z pierwszej części (pozostałe przykryj ściereczką, żeby nie wysychały) uformuj małe kuleczki i formując małe trzyczęściowe bułeczki, ułóż na blasze do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować pomiędzy nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły. Można naciąć na krzyż przed posmarowaniem jajkiem. Przykryj ściereczką. 


  • Drugą część ciasta podziel na równe części, uformuj wałeczki o długości około 20-25 cm i pojedynczo je zawiń. Ułóż precelki na blasze do pieczenia.




  • Trzecią część rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wytnij trójkąty i zwiń je w rożki, zaczynając od podstawy trójkąta. Przełóż na blachę.


  • Bułeczki, rogale i precelki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i zapiekaj przez około 15-20 min, aż będą złotobrązowe z wierzchu. 


  • Wyjmij z pieca i przełóż na kratkę, żeby ostygły i żeby wyparowała z nich wilgoć. Pyszne są i na ciepło, i na zimno z dodatkiem powideł, dżemu lub miodu.




Uwaga:

Jeśli zdecydujesz się piec bułeczki dopiero rano, to bezpośrednio po zmieszaniu wszystkich składników, uformowaną kulę ciasta w wysokiej misce przykrytej folią , wkładamy do lodówki na noc.  (Ciasto wstawiamy do lodówki na najniższe piętro .) 
Zdziwicie się rano, kiedy okaże się, że ciasto pięknie wyrosło. Po wyjęciu z lodówki należy doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej. Następnie formujecie dowolny kształt pieczywa, mogą to być bułki, rogale itd. Dalsza procedura wygląda tak jak w przepisie powyżej. Tak samo postępujemy w przypadku zamrożenia ciasta, z tą różnicą, że ciasto musi przed uformowaniem bułeczek ok. 1 godz. wyrosnąć w ciepłym miejscu. Reszta wygląda identycznie.




Polecam:-) Smacznego:-)


3 komentarze:

  1. Zrobiło się całkiem kulinarnie....;)
    Zdjęcia kuszą chrupiącą i błyszczącą skórką...
    Ja...trochę jeszcze skołowana...
    i nie obecna...:(
    Zostawiam życzenia na Nowy Rok...
    tak blogowo...wielu gości i pięknych, kolorowych stron...
    tak życiowo...wielu nowych odkryć...;)
    bo Ty poszukująca Dusza jesteś...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb czytałam.... zaśliniłam się :D A teraz bułeczki! No przecież tyłeczek mi urośnie jak trzeba ;) ...ale muszę spróbować koniecznie. I zrobię jak piszesz..... ciasto wieczorem a rano cyk do piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za przepis, wyłożony "ŁOPATOLOGICZNIE " BO to do mnie przemawia , i mam zamair w weekend popełnić takie cuda...ślicznie i smacznie

    OdpowiedzUsuń