ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

niedziela, 2 czerwca 2013

Aromatyczne ciasto marchewkowe z bakaliami.

           Będąc w czasie ostatniego weekendu majowego w jednej ze szkółek roślin ozdobnych
w Pisarzowicach k/ Bielska Białej,  w ramach wypoczynku od "zielonych zakupów" zajrzeliśmy na kawę  do kafejki działającej przy szkółce. Łasuch ze mnie, więc skusiłam również na domowe ciasto marchewkowe. Było tak pyszne, że poprosiłam kelnerkę o przepis i dziś postanowiłam wykonać je dla swoich popołudniowych gości. Oto przepis.



Ciasto marchewkowe




Składniki:

2 szklanki drobno przetartej surowej marchewki
4 jaja
1,5 szklanki drobnego cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
5 fig suszonych
4 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej


Sposób wykonania:


  • Marchewkę przecieramy na tarce o drobnych oczkach
  • Orzechy, figi i czekoladę rozdrabniamy na dosyć drobne kawałki (najlepiej mechanicznie)
  • Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na gęstą masę, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie mieszamy
  • Do masy dodajemy przetartą marchewkę, mieszamy i stopniowo dodajemy wszystkie bakalie wraz z czekoladą, a na końcu przyprawy
  • Foremkę okrągłą z kominkiem smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką pszenną
  • Przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej foremki, nagrzewamy piekarnik, wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C
  • Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone
  • Po wystudzeniu na kuchennej kratce  posypujemy przez sito cukrem pudrem.
Dodam tylko, że użyłam do wypieku silikonowej foremki.





Goście, których dziś poczęstowałam tym ciastem, prosili o dokładkę, więc albo byli bardzo głodni, albo na co bardziej liczę, po prostu tak im to ciasto smakowało.





Smacznego!



4 komentarze:

  1. Kochana Ja wypróbuję ten przepis bo uwielbiam ciasto marchewkowe !!!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. To tym bardziej się cieszę:-) Napisz mi potem, jak Ci wyszło.Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ukradłam przepis.kokoszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Anita upiekłam dzisiaj to ciasto z twojego przepisu .
    mocno go okroiłam , bo wyszło "w praniu", że nie mam włoskich orzechów i kardamonu . skórka pomarańczowa też tylko resztki , ale mimo to smakowało fantastycznie .
    przepis poszedł dalej oczywiście . myślę że znajomi prosili o dokładkę bo smak uwodzący .moi znajomi spałaszowali wszystko ...dosłownie do ostatniego kruszka

    OdpowiedzUsuń