ZIELONO MI TU

WITAJCIE SERDECZNIE NA MOIM BLOGU ZIELONO MI TU

piątek, 15 lutego 2013

Placki z cukinią i fetą

Dzisiaj powracam z tematem kulinarnym. Wracając z pracy zastanawiałam się, co zrobić dziś na obiad? Mamy Wielki Post, a dziś w dodatku jest piątek. Przecież dziś mięsa jeść nie będziemy, rybę jedliśmy w Środę Popielcową, a makaron trochę mi już bokami wychodzi, dosłownie:-)
Przypomniałam sobie, co mam w lodówce i w spiżarni. Postanowiłam zrobić dziś placki ziemniaczane, ale nie tradycyjne, lecz z dodatkiem cukinii i fety z sosem jogurtowym z czosnkiem.
Nie jest to może danie dietetyczne, więc w biodrach na pewno mi nie ubędzie, ale po tym, co mi wczoraj mąż powiedział, że jestem okrągła i mięciutka, tam gdzie trzeba, to już całkiem straciłam motywację, żeby na wiosnę wyskoczyć smukła jak łania:-) No nie chcę chłopu zabierać tej przyjemności. Niech ma puchatą babę, jak tak bardzo lubi moje rubensowskie kształty:-)

Ale wracając do meritum, miało być o plackach. A więc podaję bardzo prosty przepis:-)
Jest to zmodyfikowana na potrzeby mojej rodziny wersja tureckiego przepisu o nazwie kabak mücveri, w którym w oryginale nie ma ziemniaków. Dodaje ziemniaki tylko z tego powodu, że moje dzieci nie zjadłyby placków z samej cukinii z fetą. Ja osobiście wolę z samą cukinią.
W Turcji danie to podawane jest jako przystawka. U mnie w domu, jako danie główne, bo po zjedzeniu 2-3 placuszków już nic mi się nie zmieści:-)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I FETĄ.

 



Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków o małej zawartości wody
ok. 0,5 kg cukinii
150 g fety o niskiej zawartości tłuszczu
1 jajko
4-5 łyżek mąki ziemniaczanej, której ilość zależy od tego, jakie są ziemniaki
sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
łyżka słodkiej papryki
po łyżce świeżego szczypiorku i natki pietruszki, drobno pokrojonych
olej rzepakowy (używam z OLVITY- polecam:-)

DIP do placków:

1 jogurt grecki (albo inny gęsty) - opak. 180 g
1-2 wyciśnięte ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1/3 zielonego ogórka, startego na tarce o drobnych oczkach

Wszystkie składniki dipu połączyć i podawać z upieczonymi plackami..

Przygotowanie masy na placki:

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć na durszlaku nadmiar wody
  • Cukinię umyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, następnie posolić i zostawić na 10-15 minut, żeby puściła jak najwięcej soku. Następnie odcisnąć na durszlaku.
  • Obydwa składniki przełożyć do dużej miski, dodać rozgniecioną widelcem fetę, 1 jajko, przyprawy, zieleninkę, wymieszać dodając mąkę, aż do uzyskania masy ( nie może być zbyt rzadka, ani zbyt gęsta). 
  • Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, następnie należy sprawdzić czy temperatura jest już właściwa (ok.180 stopni C). Można to zrobić termometrem kuchennym lub po prostu wrzucić na próbę łyżeczkę masy. 
  • Piec niewielkie placuszki na średnim ogniu, tak żeby zdążyły się upiec w środku, zanim się zrumienią.
  • Upieczone na złocisty kolor placki przełożyć na ręcznik kuchenny, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu,
  • Następnie przełożyć placki na talerz i udekorować łyżką dipu posypanego świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można dodać szczyptę szczypiorku, jak ktoś lubi.
Smacznego:-)

2 komentarze:

  1. A czym się różni ten olej od innych? Dobry rafinowany olej rzepakowy i tak nie ma ani smaku ani zapachu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem ekspertem w sprawie oleju, ale przeczytałam, że jest po prostu bardziej zdrowy od innych, gdyż zawiera kwas oleinowy w najwyższym stężeniu w stosunku do innych olejów. Oleina zmniejsza poziom złego cholesterolu i taki argument skłonił mnie do wybrania tego właśnie rodzaju oleju. Często też w kuchni używam oliwy, która ma jeszcze więcej tego kwasu.
    Odsyłam Cię do tego artykułu. Mnie bardzo przekonał.
    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html
    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń