Dziś podzielę
się z Wami kolejnym przepisem na przepyszne świąteczne ciasteczka migdałowe.
Moje dzieci je
uwielbiają. Mimo, że ich wykonanie jest dosyć czasochłonne, to obok pierniczków,
stanowią już standard na święta w moim domu.
Gwiazdki migdałowe z cynamonem
Składniki na ok.
60 szt.
Temperatura
pieczenia: 130 •C
Czas pieczenia:
30 minut (jedna partia ok. 30 szt.)
Ciasto:
2 białka
200 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
laska wanilii
1 łyżeczka zmielonego
cynamonu
1 łyżka wódki wiśniowej
(można zastąpić innym alkoholem, ja dałam włoski likier Vin Santo)
ok. 400 g zmielonym
migdałów
Lukier:
1 białko
100 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cienką strużką cukier puder, dalej ubijając.
- Do piany z białek dodać cukier waniliowy i wanilię (ze środka laski), następnie cynamon, alkohol i połowę zmielonych migdałów. Wymieszać ciasto mikserem używając końcówki typu mieszadło ( nie używać rózgi, gdyż ciasto jest ciężkie, jak w przypadku piernika)
- Resztę migdałów dodawać w takiej ilości, żeby ciasto prawie się nie klei.
- Przygotować na stolnicy 2 duże płaty folii aluminiowej. Ciasto zbite w kulę podzielić na dwie części. Łatwiej pracować z mniejszym kawałkiem ciasta. Rozpłaszczyć je dłonią, a następnie umieścić pomiędzy dwoma płatami folii i można przystąpić do wałkowania. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 4-5 mm.
- Następnie wycinamy foremką kształt gwiazdki. I tutaj zaczynają się problemy. Aby ułatwić sobie pracę, foremkę co jakiś czas trzeba wyczyścić, gdyż ciasto jest dość kleiste i lubi przyklejać się do ścianek foremki. Wycięte gwiazdki wyciągamy pojedynczo za pomocą metalowej łopatki do ciasta, którą za każdym razem zanurzam w szklance z wrzątkiem. Daje to lekki poślizg i łatwiej jest wyciągnąć wykrojony wzór, bez obawy o jego zniekształcenie.
- Gotowe gwiazdki wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i następnie przystępujemy do przygotowania lukru: białko ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo 100 g cukru pudru.
W tym momencie
włączamy piekarnik na 130 •C
- Następnie pokrywamy ciasteczka przygotowanym lukrem. Najwygodniej zrobić to pędzelkiem.
Wkładamy
blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, po tym
czasie wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy. Wystudzone
ciasteczka przechowujemy w szczelnym, metalowym pojemniku, żeby skruszały.
Ciasteczka są bardzo słodkie, ale
naprawdę pyszne. Lukier tworzy cudowną w smaku, bezową skorupkę w pięknym karmelowym odcieniu.
Smacznego
Kolejne pyszne ciasteczka, uwielbiam migdały :)
OdpowiedzUsuńJestem pierwsza na ciasteczkach....;)
OdpowiedzUsuńPycha !!!
Myślę, że jest szansa na załapanie się :-) Jak nie zjedzą wszystkiego, to na następne spotkanie przyniosę:-) To moje drugie ulubione zaraz po cantuccini:-)
OdpowiedzUsuńUważam za cios poniżej pasa podawanie kaloryczności przy świątecznych wypiekach :)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam:-)
OdpowiedzUsuń...przyleciałam po jeszcze jedno...;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Zamiast folii aluminiowej mozna uzyc folie przezroczysta. Najlepiej walkowac cieniutko ciasto wykrawac gwiazdki lub inne foremki, ale zanim zaczniemy je sciagac z folii zamroz na kilkanascie minut w zamrazarce. Schodza tak szybciutko, ze anim sie spostrzezesz, a wszystkie beda upieczone.
OdpowiedzUsuńCiastka PYCHOTA!!! Dziekuje za przepis.Bozenka z NY
Oj tak, w tym roku też tak zrobiłam z wcześniejszym przemrożeniem, bo u Marty Steward taką metodę podejrzałam i faktycznie nie ma problemu ze ściąganiem ciasteczek z folii:-) Dziękuję za wpis i pozdrawiam serdecznie:-)
Usuń