Dziś przedstawię Wam prosty przepis na pyszne, chrupiące domowe bułeczki, rogaliki i precelki.
Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto można wykonać np. wieczorem wkładając na noc do lodówki, po to, aby rano wyciągnąć je i upiec świeże pieczywo np. na niedzielne śniadanie.
Można je też oczywiście zamrozić i wykorzystać w innym czasie, np. w tygodniu, kiedy nagle okaże się, że dorastająca latorośl wyjadła z chlebaka cały chleb, a do sklepu daleko.
Składniki:
Receptura na podstawie przepisu z magazynu "Palce lizać" -dodatku do Gazety Wyborczej
500 g mąki pszennej
ok. 175 ml wody + 3-4 łyżki dodatkowo
20 g świeżych drożdży
25 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka 3,2 proc.
1 żółtko
10 g soli
10 g cukru
1 jajko + 1 łyżka mleka
do posmarowania bułeczek
mąka pszenna do podsypania
Sposób wykonania:
- Rozpuść w misce (dzieży) drożdże z ok. 175 ml ciepłej wody z cukrem i rozrób z 200 g mąki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Zaczyn powinien być raczej rzadki (półpłynny).
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, żółtko, masło, ok. 3-4 łyżki wody, mleko i sól. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto (powinno odchodzić o ręki. Jeśli jest za rzadkie, podsypuj mąką).
- Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Dużą blachę wyłóż pergaminem.
- Ciasto podziel na trzy części. Z pierwszej części (pozostałe przykryj ściereczką, żeby nie wysychały) uformuj małe kuleczki i formując małe trzyczęściowe bułeczki, ułóż na blasze do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować pomiędzy nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły. Można naciąć na krzyż przed posmarowaniem jajkiem. Przykryj ściereczką.
- Drugą część ciasta podziel na równe części, uformuj wałeczki o długości około 20-25 cm i pojedynczo je zawiń. Ułóż precelki na blasze do pieczenia.
- Trzecią część rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wytnij trójkąty i zwiń je w rożki, zaczynając od podstawy trójkąta. Przełóż na blachę.
- Bułeczki, rogale i precelki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i zapiekaj przez około 15-20 min, aż będą złotobrązowe z wierzchu.
- Wyjmij z pieca i przełóż na kratkę, żeby ostygły i żeby wyparowała z nich wilgoć. Pyszne są i na ciepło, i na zimno z dodatkiem powideł, dżemu lub miodu.
Uwaga:
Jeśli zdecydujesz się piec bułeczki dopiero rano, to bezpośrednio po zmieszaniu wszystkich składników, uformowaną kulę ciasta w wysokiej misce przykrytej folią , wkładamy do lodówki na noc. (Ciasto wstawiamy do lodówki na najniższe piętro .)
Zdziwicie się rano, kiedy okaże się, że ciasto pięknie wyrosło. Po wyjęciu z lodówki należy doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej. Następnie formujecie dowolny kształt pieczywa, mogą to być bułki, rogale itd. Dalsza procedura wygląda tak jak w przepisie powyżej. Tak samo postępujemy w przypadku zamrożenia ciasta, z tą różnicą, że ciasto musi przed uformowaniem bułeczek ok. 1 godz. wyrosnąć w ciepłym miejscu. Reszta wygląda identycznie.
Polecam:-) Smacznego:-)
Zrobiło się całkiem kulinarnie....;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia kuszą chrupiącą i błyszczącą skórką...
Ja...trochę jeszcze skołowana...
i nie obecna...:(
Zostawiam życzenia na Nowy Rok...
tak blogowo...wielu gości i pięknych, kolorowych stron...
tak życiowo...wielu nowych odkryć...;)
bo Ty poszukująca Dusza jesteś...;)
Chleb czytałam.... zaśliniłam się :D A teraz bułeczki! No przecież tyłeczek mi urośnie jak trzeba ;) ...ale muszę spróbować koniecznie. I zrobię jak piszesz..... ciasto wieczorem a rano cyk do piekarnika ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, wyłożony "ŁOPATOLOGICZNIE " BO to do mnie przemawia , i mam zamair w weekend popełnić takie cuda...ślicznie i smacznie
OdpowiedzUsuń